dilluns, 17 de juny del 2013

OBRIM VIES (Abril-Juny 2013)

Obrim Vies

Situació de l’assemblea de veïns i veïnes en defensa del medi ambient “Obrim Vies” i dels projectes que s’han començat a treballar.

El 15 d’abril de 2013 “Obrim Vies” es va presentar al carrer en assemblea popular per xerrar dels projectes i idees que tenien per començar a treballar per un municipi sostenible, i com primer front obert encarrilem la via 1 per obrir vies al solar de la Valentine, tancat i abandonat,  ja que el projecte que es tenia que fer per part del consistori a quedat a l’oblit per causes que totes coneixeu; la bombolla immobiliària.

Projectes i denuncies que es presenten a l’assemblea.

  1. Solar de la Valentine.
  2. La recerca del patrimoni perdut. “Les Vinyes”.
  3. Campanya de la GAAAB. La merda que tu no veus a la muntanya...
  4. Turó de Montcada.
  5. Horts Urbans.
  6. Organitzar xerrades.
  7. Exposició Antiincineració.
  8. MAT, que podem fer, on podem arribar?
  9. Rec Comtal.
  10. Vies Blaves.
  11. Portes als Parcs.
  12. Xarxa de comunicació.

 

Veient que son moltes vies a treballar decidim començar a treballar els punts que detallem  a continuació.

 

Solar de la Valentine.

 

A l’hora de comunicar la proposta de l’assemblea del 15A, el tema principal va ser el Solar de la Valentine, abans del dia indicat ja van sorgir algunes inquietuds, com l’estat de les terres, propietaris, projecte a presentar... i ja el dia de la trobada aquests dubtes eren resolts,  llavors teníem constància de l’estat de les terres.

 

Es decideix que la millor opció era esgotar les vies “legals” abans de fer algun acte d’ocupació simbòlica del solar, llavors comencem a moure fills del tema i intentar comunicar amb entitats del barri de la Ribera i Montcada Centre.

 

Les vies de comunicació amb les entitats no han  funcionat prou bé, tan sols aconseguim que LA RIBERA DIGNA, un grup de persones del barri de la Ribera que denuncien l’estat de degradació i els problemes de convivència entre veïns i veïnes acceptin a fer una trobada.

 

Degut a la noticia a “la Veu” que dediquen a “Obrim Vies” esbrinen qui son els propietaris del solar, i es fa un escrit presentat l’idea del projecte a aquestes empreses,  però buscant la manera de comunicar-nos amb aquestes empreses descobrim la situació d’aquestes.

 

Reyal Urbis, en suspensió de pagament. Propietari del 5% del solar.

Anida Desarrollos (BBVA), extingida. Propietari del 45% del solar.

Altimira (Santander), Es fa contacte via web, sense resposta. Propietari del 50% del solar.

 

Coneixent la situació dels propietaris i veient la disposició de Parra, en escoltar nostres propostes, fem una crida per parlar del tema, i decidir els passos a seguir, a aquesta trobada assisteix dues persones, decidim entre els dos de que Oscar Gil comuniqui amb Parra la proposta, al no rebre respostes per part de Parra, el mateix al ple de Maig recorda a Parra aquest tema.

 

Desprès del Ple a l’Ajuntament enviem per Facebook i per email una citació amb Parra, a la que responen a nostre petició ens comunica unes dates per fer la trobada.

 

Es decideix la data del dilluns 1 de juliol com una trobada per acostar-nos a l’Ajuntament (per concretar lloc i hora) i així coneixerem els impediments, si es presenten, per començar a treballar el projecte final.

 

Això desfà les idees proposades a l’assemblea del 8 de juny a la Plaça de l’Església, on es va proposar una data màxima per rebre respostes, i si no teníem respostes fer alguna acció a la Valentine, una de les propostes era fer pintades a les tanques, però es van avançar alguna persona a l’assemblea i van aparèixer varies pintades.

 

Fora de l’assemblea s’ha proposat anar un dia abans de trobar-nos amb Parra al barri de la Ribera i fer una recollida de propostes i explicar al veïnat el projecte, i nostre denuncia.

 

La recerca del patrimoni perdut.

 

Encara que es comenta a l’assemblea del 15A redactar el projecte i presentar-lo a la següent  assemblea, aquest projecte a data d’avui encara no està redactat, tan sols tenim una part, ja que ens trobem una manca d’informació referent al tema de les vinyes de la Torre dels Frares per poder documentar parts del projecte.

 

Es concreta una trobada amb Dani Moly, regidor de Patrimoni i Cultura, per anar a visitar el terreny, i desprès de la visita a la Serralada de Marina, concretem quedar per desprès de Festa Major per continuar parlant del projecte, i aclarir nostres demandes (GPS, mapes, implicació per part del consistori, implicació d’altres entitats...).

 

A la segona trobada a la Casa de la Vila, apart de parlar de la situació del patrimoni en general,  i aportar algunes idees com el monòlit a les víctimes del franquisme a Lafarge, presentem unes fotografies de les incursions a les vinyes; pous, mines, feixes, casetes de pedra seca (runes)... i la seva situació i localització, vam parlar de com veiem que es tindrien que fer les coses, pas a pas.

 

Per part de Moly, que presenta en tot moment molta atenció al projecte i sembla que veu amb molt bons ulls el projecte, comenta que tenen tota la intenció de ficar les vinyes dins del catàleg de patrimoni municipal (el famós catàleg!!), i  aportar-nos tot el material demanat: GPS, Mapes... però com obrim vies no estem com entitat reconeguda, i tampoc som entitat, ens demanen que o bé, crear una entitat o que alguna entitat apadrini el projecte, idea que es tenia d’un principi.

 

Es decideix la proposta i s’aprova de que LA MÀQUIA es faci càrrec del projecte, i informi del passos que es van fent.

 

La pròxima trobada amb Moly, i aquesta vegada assistirà també Mojeda de Medi Ambient, és el divendres 28 de juny a les 9h del matí, lloc de trobada camí de la Font de l’Amigo (Ferrolan).  Com és una mala data per a molts, es proposa que per setembre poder fer una assemblea conjunta Obrim Vies-LA MÀQUIA, a Can Ortigosa amb Moly i Mojeda en cap de setmana per tractar només aquest tema.

 

 Campanya GAAAB. La merda que tu no veus...

 

Avui, encara que a baixat la intensitat dels atacs, els follets i les fades, continuen amb aquesta campanya de denuncia, i les amenaces d’omplir la porta de l’Ajuntament de Montcada i Reixac de merda recollida a l’entorn natural, pot ser que en poc temps tindrem l’amenaça complida.

 

 

Horts Urbans.

 

Es va comentar a l’assemblea del 15A de la problemàtica de la Vall de Quatre Camins i la Vall de Llosera, on s’han començat a fer treballs de recuperació de l’entorn, dins dels plans de convertir la zona en espai protegit dins del Parc Natural de Collserola.

Es comenta la necessitats de concretar uns llocs al turó de Montcada, al Pla de Rocamora, Serralada de Marina per l’ús de les terres per horts, però el tema dels horts en concret al Pla de Rocamora a obert la veda de la campanya de denuncia de l’estat de degradació del Pla de Reixac, i concretament els entorns de Can Rocamora.

 

Pla de Reixac.

 

Campanya Contra la Degradació de l’Entorn Natural Agroforestal de Reixac.

Es comença a denunciar per diferents mitjans l’estat dels entorns de Can Rocamora, i d’altres abocadors escampats per tot arreu, en principi es comenta fer un projecte de recuperació de l’entorn del Pla de Reixac, però descobrim uns documents; “Pla Urbanístic de Mas Duran-Memòria Ambiental” on detalla el que no han fet, llavors l’estratègia canvia i es comença a fer critica per la falta de voluntat del consorci en aplicar la declaració d’entorn natural agroforestal.

Ara desprès de començar a fer “batalla” amb Judith Mojeda pel tema dels abocadors, i mostrar per la seva part la intenció  de dignificar aquest espai, mentre esperem moviments per part del consorci, comencem a preparar la campanya, de principi s’ha fet un video, i pel diumenge 30 de juny es realitza la Ruta de la Vergonya, itinerari al Pla de Reixac.

 

Organitzar xerrades.

 

Una de les propostes que es van concretar el 15A era fer arribar nostre missatge a la gent, publicant textos a diferents mitjans, però és clau per apropar-nos entre nosaltres trobar un lloc on poder anar parlant dels temes que es van presentant, i les xerrades, debats, passi de pel·lícules ens ajuden a això, a trobar-nos i plantejar i opinar del que fem.

 

És per això que és va organitzar un cicle de xerrades en defensa del medi ambient, i segons diferents persones, es pot dir que han sigut tot un èxit, tant pels ponents, la gent que ha anat assistint a les diferents xerrades, i els temes tractats, no faré una valoració de les xerrades una per una, ja que en general va anar prou bé.

 

En principi es va comentar de realitzar una xerrada per l’estiu, a càrrec de la Plataforma Salvem Gallecs, però surt la possibilitat de realitzar un altra moguda, que s’anirà donant bombo a partir de la setmana entrant (si es pot tancar el tema dilluns).

 

 

A part de tot el que hem comunicat, el 15A es van presentar d’altres propostes, però veient la quantitat de propostes, algunes han quedat en “via morta” a l’espera d’anar perfilant els temes que estem tocant.


OBRIM VIES, a Montcada i Reixac, 17 de juny de 2013

 
(foto) 24A,  commemoració del Dia de la lluita contra la incineració davant de la Casa de la Vila, Montcada i Reixac.

Per setembre intentarem començar a treballar conjuntament, des de la Plataforma Antiincineració dels preparatius per les jornades 2014.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada