dimarts, 25 de juny del 2013

La recuperació del solar de la Valentine per a ús ciutadà és possible (Les Altres Veus).

La recuperació del solar de la Valentine per a ús ciutadà és possible.

La idea que estan plantejant diferents veïns i entitats de la ciutat de Montcada per recuperar el solar abandonat de la fàbrica Valentine ja ha succeït en altres llocs de Catalunya i de l’Estat espanyol. Propostes de dinamització social, cultural i econòmica estan apareixent arreu del territori. A continuació veurem una experiència de Madrid, altra de Barcelona i una última que aglutina a diferents projectes de l’Estat Espanyol.
A Barcelona es recuperen solars abandonats. Catorze solars públics de Barcelona són a punt de ser cedits a diferents entitats de la ciutat. Una cosa impensable pocs anys enrere quan les propostes més innovadores i atrevides (ja sigui per part d’associacions veïnals o d’ajuntaments) per donar un ús temporal a espais urbans eren reconvertir solars a aparcaments. Més enllà de l’obvietat que la crisi comporta una paràlisi en la construcció, tant privada com pública, i que els solars tancats aporten només problemes, en el Pla Buits (Buits Urbans AMB implicacions Social i Territorial / Buits Urbans amb Implicació Social i Territorial ) de l’Ajuntament de Barcelona es pot entreveure una mica més que la voluntat d’evitar la degradació de determinats espais urbans.
gemanetes_montaje01
Solar Germanetes, Consell de Cent-Viladomat. Proposta presentada por la Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample:
Per mal i per bé la crisi està canviant moltes coses. L’urbanisme d’avui ja no passa ni per grans esdeveniments, ni per a grans projectes urbans, ni per arquitectes estrella. Ni tan sols per construir, el que posa en escac tant l’arquitectura com a disciplina com la lògica del planejament urbà basada en el creixement ad infinitum. L’urbanisme més innovador passa pel reciclatge, la rehabilitació, la reparació, la reconstrucció i la reapropiació del que és de tots. Microactuacions col · laboratives que, sumades, afavoreixin un canvi més profund sobre com viure a la ciutat. Posar atenció no només en la forma, sinó també en com flueixen les relacions socials, en les percepcions, els usos i sobretot en les necessitats de nous espais per a la sociabilitat, la creativitat i la producció. El Pla Buits apunta tímidament en aquesta direcció, però encara queda el dubte de si és flor de crisi o bé una mica més profund en la manera de fer ciutat. Noticia extreta de eldiario.es Noticia completa: aquí
Altres propostes s’estan portant a terme a Barcelona independentment de la proposta de Pla Buits de l’Ajuntament. A les fotos recuperació de solars abandonats per a horts urbans a Vallcarca (Gràcia) i a Roquetes (Nou Barris).
A Madrid es recuperen espais degradats comunitàriament: A Madrid trobem la experiència al barri de Moratalaz que rep el nom d’Oasis. És un projecte desenvolupat per l’associació Caminar. Utilitza una metodologia participativa dissenyada al 2003 per l’Institut Elos del Brasil. Es tracta d’un esdeveniment de 10 dies que convida a una comunitat a projectar i a construir, de forma cooperativa, els seus somnis o aspiracions col·lectives, elegides per la comunitat. A través de la mirada apreciativa, de la recerca de les oportunitats, dels talents i coneixements, es conrea l’esperit d’emprenedoria social cooperatiu.
És un procés flexible que permet involucrar les persones en la construcció del tipus de comunitat, societat i, finalment, del món en què volen viure. “
A nivell de l’Estat Espanyol s’estan reconvertint recursos urbans inutilitzats en estructures productives: INCREASE és una plataforma que aglutina diferents experiències. Una plataforma de que proposa el desenvolupament i la posada en comú d’experiències de recuperació de recursos urbans i la seva conversió en nous mitjans de producció gestionats col·lectivament.
La mateixa plataforma explica que: “Els buits que s’han generat amb la retirada d’empreses i administracions de la producció urbanística, no són només materials, són en molts casos, buits de poder que s’estan confirmant com un territori de reconquesta per part del sector ciutadà. A través d’estructures organitzades o informals, nombrosos grups veïnals estan sent els protagonistes d’una reapropiació i posada en ús d’espais residuals i abandonats en totes les ciutats d’Espanya. S’estan desenvolupant espontàniament models de participació directa més virtuosos, que poden constituir un pas, no només de superació de la democràcia representativa sinó també de la democràcia participativa, cap a una idea d’implicació més directa dels ciutadans.”
solar-la-corona-web
El Solar de la Corona en Valencia (Foto: Increasis)

La proposta veïnal canalitzada a través d’ #Obrimvies serà una realitat a Montcada? Es crearà una proposta de dinamització social, cultural, i econòmica per al solar buit de la valentine?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada